Od momenta kada je čovek postao svestan svog postojanja nastojao je da obezbedi i da obeleži svojim najbližima poslednje počivalište. Kamenom ograđeni grobovi su čak stariji od prvih stambenih objekata. Ovakvi spomenici su trebali biti što trajnij i što sigurnij od pljački i raznošenja i skrnavljenja poslednjih ostataka.

 

Poručivanje spomenika

 

Prva faza kroz koju prolazimo prilikom izrade nadgrobnog spomenika je osmišljavanje i dizajniranje modela nadgrobnog spomenika. Možete da odaberete neki od modela iz našeg kataloga ili da spomenik izradimo po vašoj skici ili slici. Takođe, u koliko imate neku ideju a niste sigurni kako model treba da izgleda, zajedno možemo da osmislimo spomenik koji će odgovarati vašim idejama.

 

Nakon odabira modela biramo kamen od kog će biti izrađen nadgrobni spomenik. Današnji spomenici se uglavnom prave od granita, čime je obezbeđena postojanost i trajnost. Graniti dolaze u više boja i jednako su dobrog kvaliteta bez obzira na cenu.

Ukoliko spomenik nije odabran iz kataloga, nakon što odaberemo kamen i model, mi crtamo spomenik i, zajedno sa Vama, pravimo korekcije na crtežu (u koliko su potrebne). Kroz crteže i slike možete videti kako će određeni modeli i odrežđene kombinacije kamena da izgledaju nakon izrade.

jastuce cenej skica

Primer nacrtanog spomenika

spomenici za dva grobna mesta 71

Završen spomenik

 

Nakon što dogovorimo sve detalje pristupamo podpisivanju ugovora u kojem se mi obavezujemo da ćemo spomenik izraditi u kvalitetu i dogovorenom roku.

Izrada nadgrobnog spomenika

 

Nakon podpisivanja ugovora, pristupamo izradi nadgrobnog spomenika. Izrada se vrši u više faza i zavisi od modela spomenika.

prodaja granita

Prvo pripremamo kamen za dogovoreni posao. Za većinu spomenika koje mi radimo, sami sečemo ploče iz blokova stena, čime obezbeđujemo

kontrolu kvaliteta od samog početka pa do zavšetka dogovorenog posla. Ovo radimo pomuću mašine koja na sebi ima šajbu (sa dijamantskim segmentima) prečnika 2700mm.

Nakon sečenja blokova u ploče, sledi poliranje ploča automatskom polirkom zahvaljujući kojoj dobijamo visok sjaj.

Kada su ploče ispolirane, sečemo i profilišemo elemente koji su potrebni za ugradnju. Sečenje i profiisanje vršimo pomoću automatizovane freze i više drugi mašian i alata.

Pošto su elementi isečeni i profilisani, sledi završna obrada. Završna obrada podrazumeva poliranje i obradu kantova na elementima. Ovo vršimo pomoću dve automatizovane kant mašine i više drugih alata i mašina.

Nakon što smo dobili konačan izgled potrebnih elemenata za ugradnju sledi ispisivanje teksta na spomeniku.

Ukoliko je dogovorena ugradnja mesinganih slova, bušimo rupe na spomeniku za svako slovo pojedinačno i lepimo slova za kamen.

kamenorezacka-radnja-granit-vilovo

Ukoliko je dogovoreno ispisivanje teksta u kamenu, pisanje vršimo ili pomoću cnc mašine (ona brusi površinu kamena do određene dubine) ili ručno, klesanjem kamena do određene dubine. Vi birate na koji način će slova biti ispisana na spomenku. Ovo je faza u kojoj takođe graviramo slike (ukoliko su dogovorene)

Sledi izvođenje radova na groblju. Ovu fazu odpočinjemo izradom temelja i staze. Temelji su uvek dobro armirani i garantujemo da neće pući. Ukoliko nije dogovoreno prekrivanje staze kamenom, u svež beton montiramo opseg. Ovim obezbeđujemo veću čvrstoću povezanih delova na opsegu. Treba napomenuti da opseg nikada ne izrađujemo od ploča tanjih od 3cm.

Nakon što beton očvsne, montiramo i lepimo ostale elemente, lepimo slike, postavljamo vazne, žardinjere, svećnjake i čistimo završen spomenik.

 

Takođe treba napomenuti da korisimo najkvalitetnije lepkove za kamen, silikone, cement itd. renomiranih svetskih marki kao što su Wurth, Reka, Tenax, Lafarge, Bellinzoni itd. Ne eksperimentišemo sa jeftinim silikonima i cementom sumnjivog porekla koji se mogu naći na našem tržištu.